Udruženje "Naša zemlja"

Centar za održivi razvoj ruralnih područja

Realizovana manifestacija „EVROPA U NOVOM SADU“ Novi Sad, 25. maj 2023. godine

Udruženje “NAŠA ZEMLJA” – Centar za održivi razvoj ruralnih područja održalo je manifestaciju pod nazivom  „EVROPA U NOVOM SADU“ – Promocija fondova EU i Svetske banke za investicije u privredni razvoj grada u 2023. godini u periodu od 20.maja do 25.maja 2023. godine, na prostoru obezbeđenom u okviru održavanja Novosadskog poljoprivrednog sajma. Ova lokacija i period održavanja su od izuzetne važnosti za program manifestacije, jer se na ovom prostoru na poljoprivrednom sajmu okuplja svake godine zanačajan broj posetilaca, kako ponuđača, tako i korisnika raznih usluga iz oblasti privrede, poljoprivrede i turizma, što našoj manifestaciji ide u prilog. 

S obzirom da je ovo prva godina organizovanja, cilj je bio upoznavanje prisutnih o značaju finansiranja projekata iz oblasti privrede, poljoprivrede i seoskog turizma, od strane fondova EU i Svetske banke. Za uži krug oblasti uzeta je teritorija grada Novog Sada sa svim mesnim zajednicama. U okviru održavanja približili su se uslovi, pravila i projekcija vremenskog okvira novog programa – IPARD 3, čiji se javni pozivi očekuju na jesen 2023. godine (fond: 378 miliona evra). Takođe razmatrali smo i preneli kroz predavanja  preostali pozivi u okviru projekta Svetske banke (Konkurentna poljoprivreda Srbije) za ratarstvo i za agregatore (prerađivače) koji se očekuju u toku 2023. godine, kao i drugi potencijalni pozivi iz navedenih oblasti.

Odziv je bio značajan i procenili smo da je posetilaca bilo preko 400, s tim da su predavanju mogli da učestvuju pojedini zbog broja mesta u sali. Ostalim zainteresovanim licima i predstavnicima privrednih društava podeljen je sav propagandni materijal (čije primerke dajemo u prilogu izveštaja) koji smo pripremili za manifestaciju, te smo i dodatno odštampali nov kontingent flajera i prezentacije za predavanja jer su posetioci iskazali veoma visoku zainteresovanost za buduće aplikacije za sredstva fondova.

S obzirom da IPARD program finansira različite investicije kroz definisane mere, Udruženje se trudilo da svakoj meri (i vrsti fonda) posveti posebnu pažnju što dokazujemo prezentacijom sa predavanja u štampanom obliku. U prezentaciji je data procedura apliciranja: priprema i raspisivanje konkursnih obrazaca, odobravanja iznosa projekata, administrativna provera i kontrola pre odobravanja zahteva, u toku sprovođenja zahteva (po potrebi), pre isplate sredstava i 5 godina nakon dobijanja sredstava; Sistem rangiranja projekata na osnovu datih kriterijuma. Pravo na IPARD podsticaje može se ostvariti isključivo za investicije koje su realizovane nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšti trošak koji može da nastane u periodu važenja IPARD programa.

Objašnjeno je da se Javni poziv objavljuje se na zvaničnoj internet stranici ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, te da podnosilac zahteva može podneti samo jedan zahtev za odobravanje projekata po istom javnom pozivu. Zahtev može se podneti za jednu ili više investicija iz Liste prihvatljivih investicija i troškova u okviru jednog sektora.

S druge strane, program je pojasnio i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije u organizaciji Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, poznatiji kao 10%:40%:50%, pri čemu su sredstva subvencija 50%. Dati su primeri dobre prakse jer je u toku  realizacija i izveštavanje za dva Poziva: za proizvođače i prerađivače voća i povrća, proizvodnje gotovih proizvoda, kao i za one koji se bave stočarskom proizvodnjom. Program će pojasniti preostala 2 očekivana poziva za ratarstvo i za agregatore (prerađivače) koji se očekuju u toku 2023. godine.

Sve aktivnosti su objavljene na društvenoj mreži Instagram na zvaničnoj stranici Udruženja i na portalu Agrosmart koji se bavi praćenjem svih aktivnosti u poljoprivredi. 

Prisutnima i zainteresovanim ja podeljena anketa koja se tiče informisanosti i apliciranju na konkurs IPARD. Anketu dajemo u prilogu izveštaja.

Očekivanja organizatora su ispunjena i smatramo da je ova oblast nedovoljno promovisana, te ćemo nastojati da i dalje širimo mogućnosti koje pružaju fondovi EU. Ova manifestacija ima visok stepen unapređenja u oblasti privrede, poljoprivrede a posebno u oblasti turizma (ruralni turizam) koji se sve više razvija u našoj zemlji.

Održivost će se ogledati u ponavljanju manifestacije. U planu je nov krug programa na sajmu turizma i na lokalnim događajima, a svakako i sledeće godine u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu te se nadamo podršci grada i 2024.godine.

Podaci o udruženju

Udruženje “NAŠA ZEMLjA”
Centar za održivi razvoj ruralnih područja
Novi Sad, Radnička 51
Tel: 060/3999669
PIB: 104400951
MB: 08858527
Tekući račun: 205-0000000106370-11

© Naša zemlja 2023